Opdracht
“Analyseer het stadsweefsel in relatie tot de bewegingspatronen en modaliteit (BK7015)”. Gebruik daarvoor de theorie van Meyer.
Interpretatie
Wij hebben ons gefocust op de bebouwingslaag van de stad Delft. Hierin hebben we een filter gemaakt van de openbare plint: de plint waar winkels, cafés, restaurants en openbare gebouwen aan grenzen. Dit hebben we vergeleken met de bewegingspatronen, van de deelnemers van Delft van Boven, in de vorm van een heatmap.
Verder hebben we een laag met terreinen toegevoegd om zo openbaar van privaat te onderscheiden. Terreinen zijn in Top10NL gedefinieerd als "een zichtbaar begrensd stuk grond, niet zijnde een van de andere opdelende objecten (weg of waterdeel)".
Vervolgens hebben we per wijk een overzicht gegeven met een aantal statistieken en de hoeveelheid deelnemers die in de wijk wonen, om zo per wijk een totaaloverzicht te geven.
Theorie
Meyer geeft in zijn boek Het ontwerp van de stadsplattegrond aan dat het stedelijk weefsel van een stad bestaat uit meerdere lagen. Elk stedenbouwkundig ontwerp heeft te maken met een grondgebied dat geschikt moet worden gemaakt voor het gebruik voor de menselijke activiteiten (wonen, werk, vrije tijd, etc.). Er zijn drie tussenliggende lagen bestaande uit de fysiekruimtelijke neerslag van het stedenbouwkundig werk.
We onderscheiden de volgende lagen:
De stadsplattegrond, waarin het netwerk van openbare ruimte centraal staat tegenover de private eilanden. De structuur hangt nauw samen met de mogelijkheden tot bewerking van het grondgebied en de infrastructuur van de ondergronds gelegen kabels en leidingen.
De laag daarboven betreft het ontwerp en de materialisatie van de openbare gebieden, hierin staan profielen van de straten en lanen, verkeerskunstwerken, technische constructies voor niveau-verschillen en waterstaatkundige kunstwerken centraal.
De laag hierboven betreft de voorwaarden van het private grondgebied voor de bebouwing, alle regels en voorschriften van globale richtlijnen tot gedetailleerde voorschriften voor het architectonische ontwerp.
Tezamen vormen deze drie lagen het stedelijk weefsel van de stad, waarin de relatie van de drie lagen wordt samengevat in de stadsplattegrond.
Analyse
Wanneer de lagen stadweefsel Delft (bebouwing), Delft van Boven Heatmap worden aangezet zien we duidelijk dat de bewegingspatronen van de deelnemers langs de bebouwing loopt. Op sommige punten zien we dat de heatmap in de bebouwing treed. Als we de bebouwing ordenen op openbare en private plinten zien we dat de heatmap vooral op plekken waar de plint openbaar is in bebouwing treed. Hieruit volgt dat de bewegingspatronen samenhangen met de openbare plint.
Als we uitzoomen naar een overzicht van de stad zien we dat van en naar en in de buurt van plekken met een openbare plint de stroom van deelnemers groter is dan wanneer er geen openbare plint is. Dit laat duidelijk zien dat de openbare plint een belangrijke functie heeft in het stadsweefsel, zoals ook Meyer bescrijft.
Kanttekening: Onder de deelnemers van het onderzoek zijn veel studenten die gebruikmaken van de Technische Universiteit. Dit is ook duidelijk terug te zien in de heatmap, voor hen is de TU Delft-campus ook een openbaar gebied.
Dichtheid
Als we kijken naar de dichtheid van de bebouwing per wijk zien we dat wijk 11 (Binnenstad) er duidelijk uit springt. Zowel in de bewegingsintensiteit als in de dichtheid van de publieke plint zien we hogere waardes. In de andere wijken rondom de binnenstad is de bebouwingsdichtheid behoorlijk gelijk.
Methodiek
Vanuit de Top10NL-dataset hebben we de verschillende lagen binnen de gemeentegrenzen van Delft (volgens de Wijk- en buurtkaart) geselecteerd, gestyled met Qgis en met de Qtiles plugin geëxporteerd naar Slippy map tiles.
Vanuit de Wijk- en buurtkaart hebben we van de woonwijken verchillende gegevens in grafieken gezet. In het overzicht staafdiagrammen van alle wijken, per wijk enkele gegevens specifiek voor die wijk in taartdiagrammen.
Presentatie
We hebben een poging gedaan de presentatie te integreren in een website, om zo presentatie interactiever met de visualisatie te kunnen omgaan. We zijn benieuwd of dit werkt.
Software
Bronnen
- Kadaster top10NL, in GML-formaat, gedownload van Openstreetmap mirror
- CBS Wijk- en buurtkaart 2011
- Onderzoeksdata Delft van Boven
- Het ontwerp van de stadsplattegrond, Jan Heeling, Han Meyer, John Westrik.